1996

Van de Pelgrimage die in mei 1996 is georganiseerd naar Polen en Tsjechië is jammer genoeg nog geen verslag terug gevonden. Wel is er in een uitgave van de Gildetrom (het verenigingsblad van de NoordBrabantse Federatie van Schuttersgilden) een uitgebreide reisbeschrijving terug gevonden. Deze wordt hieronder weergegeven.

PELGRIMAGE 1996 NAAR POLEN/TSJECHIË

De stichting ‘Pelgrimage` heeft opnieuw een zeer interessante en culturele reis weten te organiseren voor het jaar 1996 en wel van 10 mei t.m. 19 mei naar onder andere Warschau, Czestochowa, Auschwitz/Birkenau, Wieliczka, Krakau en Praag.

Waarom een vredestocht met een toeristisch tintje?

Terugkijkend in de geschiedenis van de mensheid is het een goede zaak om regelmatig in de spiegel te kijken, om zichzelf te kunnen oriënteren op de toekomst. Warschau, geen stad in de geschiedenis heeft zoveel geleden onder een meerjarige dictatuur waarvan het meest afschrikwekkende wel is onder het fascisme. Vijf jaar lang bezetting en verzet heeft de stad voor 95% met de grond gelijk gemaakt, 850.000 doden vielen er te betreuren. De opstand van de wanhopige joden in april 1943 en die van de burgerbevolking in augustus 1944 zijn nog altijd sprekende voorbeelden. Het is daarom ook dat wij, vanuit het vroegere ghetto, centrum van de menselijke vernietiging, een bidtocht organiseren naar de kathedrale kerk. Hieraan zullen ook veteranen van Poolse divisies, alsmede afgevaardigden van hulporganisaties aan Polen deelnemen. In de kathedrale kerk zal een plechtige Eucharistieviering worden gehouden. In Czestochowa zullen alle deelnemers een hoogtepunt van herdenken en danken ervaren. Rond de `Zwarte Madonna” beschermvrouwe van Polen, tevens de plaats waar Paus Johannes Paulus ll in 1991 de oproep heeft gedaan voor vrede en eenheid in Europa en de gehele wereld. Een urn met aarde van gesneuvelde Poolse bevrijders zal in het nationale heiligdom, op de Jasna Gora, worden bijgezet, een dierbare herinnering aan onze bevrijding. De mogelijkheid is aanwezig om Auschwitz/Birkenau en de zoutmijnen van Wieliczka te bezoeken. Nadien wordt Krakau aangedaan, de Koningstad. We bezoeken verder Praag, hier staat de beroemde Sint Vithuskathedraal centraal in een plechtige Eucharistieviering met als hoofdcelebrant de bisschop van Praag. Ook bestaat er volop gelegenheid tot excursies en de culturele gebouwen etc. in Praag te bezoeken. Alles bij elkaar een unieke reis, een reis die door zijn samenstelling van cultuur en toeristisch zeer zeker de moeite waard zal zijn.

In het kort het reisschema:

10 Mei. Vertrek van de opstapplaatsen naar een centraal punt. Van hieruit naar Berlijn.

11 Mei. Na een vroeg ontbijt, sightseeing Berlijn, lunch in Posznan, door naar Warschau waar wij tegen de avond aankomen.

12 Mei. Eucharistieviering in de kathedrale kerk en in de middaguren een rondrit langs de verschillende bezienswaardigheden.

13 Mei. Ochtend in Warschau ter vrije besteding. In de middag rijden we verder via een prachtige route naar Czestochowa.

14 Mei. Gehele dag in Czestochowa. Hier moet het hoogtepunt van onze tiendaagse reis komen. Een Plechtige Eucharistieviering met aankleding van de aanwezige gildebroeders en zusters die een speciaal tintje zullen geven aan deze H. Mis. Verder zal de urn geplaatst worden in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur en Poolse autoriteiten.

15 Mei. Na het ontbijt verlaten we Czestochowa en brengen een bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Deze steden met hun oorlogsverleden zullen zonder meer een indruk achterlaten en de mensheid tot bedenken en bezinnen brengen wanneer m,en ziet wat zich hier heeft afgespeeld. Voor degenen die hier, om welke reden dan ook, niet aan wensen deel te nemen, is een alternatief programma.

16 Mei. We verblijven vandaag in Krakau, een stad rijk aan cultuur, de ochtend is ter vrije besteding. In de middag brengen wij een bezoek aan de wereldberoemde zoutmijnen van Wieliczka.

17 Mei. Vandaag van Krakau naar Praag, een route die zeer rijk is aan natuurschoon, waar we in de namiddag zullen aankomen. In de avond de mogelijkheid een folkloristische avond bij te wonen.

18 Mei. Vandaag een bezoek aan de stad Praag onder leiding van een ervaren gids. Dit zal grotendeels te voet plaats vinden. Daarna terug naar ons hotel voor diner, want de reis sluiten we op een gepaste wijze af met een plechtige Eucharistieviering in de mooiste kerk van Praag, de Sint Vithuskathedraal.

19 Mei. Vroeg vertrek, wij rijden vandaag grotendeels over de autobahnen om tegen de eind van de middag te arriveren in Vaals, waar op het drielandenpunt deze unieke, prachtige en boeiende reis besloten wordt met een afscheidsdiner.