2002

2002_FatimaPELGRIMAGE 2002: Tocht door Frankrijk, Spanje en Portugal met een bezoek aan bedevaartplaatsen Fatima en Santiago de Compostela

Eigenlijk al op de terugreis in november 2000 vanuit Rome werd uitgekeken naar de Pelgrimage die eind september 2002 zou vertrekken naar een nieuw reisdoel. Het werd een combinatiereis waarbij 2 bedevaartplaatsen werden bezocht: Fatima en Santiago de Compostela. Een Mariabedevaartplaats, die een korte historie kent en een van de oudste bedevaartsplaatsen rondom het graf van de apostel Jacobus. Op meer gebieden was de tegenstelling te merken, hetgeen juist een bijzondere reisdoel en daarmee ervaring oplevert. Na een thema-avond in november 2001 in het Gildehuis hadden zich zo’n 90 deelnemers uit Soest en Baarn aangemeld voor deze door de Stichting Pelgrimage georganiseerde reis. In totaal waren er bijna 500 deelnemers die met 11 bussen op zaterdag 28 september op reis gingen.

Voor Soest in omgeving was de start op zondag 22 september met een speciale viering in de Petrus en Pauluskerk met als thema “Vrede aanraken”. Het werd een viering waaraan zowel het parochieel zangkoor Sint Caecilia als het gildekorps hun medewerking verleenden. De pelgrims werden op een speciale manier uitgeleide gedaan. Burgemeester Janssen wenste hen persoonlijk in deze viering een goede pelgrimsreis toe. Na afloop was er nog een gezellig samenzijn in het Gildehuis en werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Bovendien was het een mooie gelegenheid om alvast kennis te maken met de verschillende pelgrims uit Soest en Baarn.

OP REIS:

Zaterdag 28 september de reis kon beginnen. De dag ervoor waren de meeste koffers ingepakt, de papieren binnen handbereik gebracht en de meeste reizigers gingen op deze vrijdagavond vroeg naar bed, want de wekker moest ervoor zorgen dat ieder even na zessen op het Kerkplein arriveerde. Bus 2 was de eerste bus die op het Kerkplein aankwam om zijn passagiers in te laten stappen. Chauffeur Frans was al aanwezig, alhoewel hij gezien het werktijdenbesluit nog niet mocht rijden. Bus 3 volgde al snel en had de deelnemers vanuit Baarn al bij zich. Rond 6.30 uur uitgezwaaid door familie en kennissen vertrokken de bussen richting Frankrijk. Het eerste deel van de reis ging door een mistig land. Daarmee ontstond er voldoende gelegenheid om nader met elkaar kennis te maken in de bussen. Zo rond 13.00 uur werd Parijs genaderd. De zon begon de schijnen, de temperatuur liep op. De geplande boottocht over de Seine was dan ook een unieke keuze. Vanaf het bovendek van de boot konden alle imposante gebouwen die in Parijs rondom de Seine waren gebouwd worden bekeken. Na nog een korte rondrit door de stad werd gereden naar de omgeving van Tours, waar werd overnacht. Een van de deelnemers aan de reis werd later op de avond geïnformeerd over een overlijden van een familielid waardoor de reis moest worden afgebroken. Jammer, want ze had zich zeer verheugd op deze reis.

Zondag 29 september in alle vroegte al weer op, want om 9.00 uur was er voor de pelgrims een viering gepland in de imposante kathedraal van Poitiers. De eerste echte kennismaking met alle deelnemers en de gemeenschapszin werd beleefd door het gezamenlijk zingen onder begeleiding van een organist die een pronkjuweel van een orgel bespeelde. De reis ging verder via Bordeaux naar de Spaanse grens alwaar werd overnacht in een luxe hotel om daar ook te bijkomen van de vermoeienissen van de eerste 2 reisdagen. Bij het eten waren er velen die zich wat vergisten in de omvang van het voorgerecht, waardoor er weinig ruimte overbleef voor het hoofdgerecht.

Dagje Burgos

Twee dagen reizen werd afgewisseld met een korte rit en een langdurig verblijf in de Noord-Spaanse stad Burgos. De stad is gebouwd rondom een immense, pas gerestaureerde kathedraal. Daarin kon je uren rondbrengen. Ook de stad zelf was een uitgebreid bezoek meer dan waard. Aan het eind van de dag werd de zon ingeruild door een fikse regenbui. De meeste pelgrims waren net voor de bui bij hun bus die hen naar het overnachtingshotel bracht.

De volgende ochtend op weg naar Fatima. Tussen de middag echter een grote verrassing. Alle pelgrims werden verzameld bij een uniek restaurant vlakbij de Spaans/Portugese grens. Kritisch werd uitgekeken naar het feit dat met zo’n 500 personen tegelijk moet worden gegeten. Gaat dat wel goed. De ervaringen op de reis naar Rome waren niet positief geweest. Echter bij binnenkomst in de “koninkrijks”-zaal met mooie schilderingen werd al snel duidelijk dat het deze keer goed geregeld was, hetgeen later ook bleek. De organisatie had het goed in de hand en elke tafel was snel bediend van een heerlijke maaltijd, terwijl er een overvloed aan water en wijn op de tafels aanwezig was.

Fatima

Aan het eind van de dag werd Fatima bereikt en werden de kamers in het hotel Verbo Divino betrokken, een hotel vlakbij de heiligdommen. De meeste namen voor het diner de gelegenheid al te baat om de omgeving te verkennen. ’s-Avonds werd al deelgenomen aan de Lichtprocessie.

Woensdag 2 oktober was een van de hoogtepunten van de reis. De gilden manifesteerden zich in Fatima. Om 16.00 uur werd in optocht getrokken naar de heiligdommen, alwaar alle pelgrims zich verzamelden. Over het immense plein werd naar de Verschijningskapel getrokken met slaande trom, hoorngeschal en vliegend vaandel. Op het plein werd nog een vendelgroet gebracht. Daarna de viering met gilde-eer in deze Kapel. Hoofdcelebrant was pastor Hans van de Schepop, die op een aanspreekbare wijze de plaats van Maria beschreef in ons leven. ’s-Avonds werd in gildekledij deelgenomen aan het Rozenkransgebed en de Lichtprocessie. De groep vervulde hier een speciale functie en vertegenwoordigers droegen het helder verlichte Mariabeeld op hun schouders.

De volgende dag kon iedereen bijkomen en de omgeving verkennen. De meeste gingen op zoek naar de geboorteplaats van de herderskinderen in de omgeving van Fatima.

Op weg naar Santiago

Vrijdagochtend werd Fatima verlaten en ging de groep op weg naar Santiago de Compostela. De deelnemers werden verrast door de organisatie omdat in Baltalha nog een bezoek werd gebracht aan een klooster met kathedraal. Via Aveiro waar in het plaatselijke Museum het graf kon worden bezocht van een van de bekendste heiligen van Portugal (Santa Joana), en een unieke gezamenlijke lunch onder de wijnranken, kwam de groep aan het eind van de dag aan in Santiago. De zaterdag werd gebruikt voor een excursie naar Kaap Finisterre, de westkaap van Europa.

Santiago

Zondag 6 oktober was de gildepresentatie in Santiago. Het programma verliep anders dan gepland. Geen tocht vanaf de Gosso Modo, maar een uitgebreide tocht door de stad weer met slaande trom, hoorngeschal en vliegende vaandels. Een indrukwekkende presentatie van de gilden op het plein. De bijdrage aan de viering verliep eigenlijk dramatisch. Alhoewel afspraken waren gemaakt was er weinig ruimte voor een eigen inbreng en konden de gilden zich niet presenteren. Er werd geen rekening met de Hollanders gehouden. Alleen het wierookvat werd speciaal voor de groep gezwaaid. Indrukwekkend en bijzonder maar toch met de weinig impact voor de groep, die op wat anders had gerekend. De dag werd ook met droefheid afgesloten omdat tijdens het diner bekend werd dat Prins Claus was overleden. Het diner werd daarvoor onderbroken, een gedachtenis werd uitgesproken en het Wilhelmus werd gezongen. Steun aan elkaar vinden om dit soort berichten te verwerken kon in deze reis natuurlijk op een eigen manier. Fred Engberink zorgde tijdens het diner nog voor een bijzonder woordje aan René van Hal, voorzitter van de Stichting Pelgrimage, een van de organisatoren van deze reis. Hij werd bedankt voor al zijn inspanningen met een bijzondere herinnering, waarmee zijn persoonlijke teleurstelling rondom hetgeen in Santiago was gebeurd werd opgevangen.

Op reis naar huis

Negen dagen heeft de reis dan al geduurd. Tijd om weer richting huis te gaan op maandag 7 oktober. Op een rustige wijze werd door Noord-Spanje gereisd met nog een gezamenlijke lunch (wederom goed verzorgd) in de omgeving van de plaats Léon. Aan het eind van de dag reden we Bilbao in, een stad met veel bezienswaardigheden. Wat een hotel werd daar getroffen. Veel luxe, misschien wel overdaad tijdens een pelgrimage, hetgeen vooral bij het ontbijt te merken was. Het ontbijtbuffet nodigde uit voor veel extra’s. Via Bordeaux werd naar Poitiers gereden voor de laatste overnachting. Het diner was in een soort van grote disco. Niet iedereen apprecieerde deze locatie, alhoewel op het eten niets aan te merken viel. Jammer genoeg was de bar in het hotel al gesloten na afloop van het diner. Maar vroeg naar bed was eigenlijk wel goed, want de wekker ging op de laatste dag al om 5.00 uur af. In alle vroegte ontbeten en in de bus voor de laatste etappe naar Nederland. Vanaf de autoroute nog zicht op Parijs en in Baarle Nassau was het afscheidsdiner gepland in Landgoed Schaluinen. De reis was ten einde. Afscheid nemen van bekenden en het laatste stukje naar Soest afleggen. Rond 21.00 uur kwam de eerste bus aan, een half uurtje later gevolgd door de tweede.

Inmiddels zijn de eerste foto’s al uitgewisseld. Een reünie is in de maand januari gepland. Met de reis is het aantal bekenden weer uitgebreid. Wat zal het doel van de volgende pelgrimage worden?

René van Hal

Dit verslag is overgenomen uit “De Gildepraot”, het verenigingsblad van het Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Achten Schuttersgilde van Soest.