2006

2006_MedjugorjePelgrimage 2006: PELGRIMAGE MIDDEN-EUROPA

Op woensdag 20 september 2006 ging de pelgrimage door Midden-Europa van start. Dagelijks is geprobeerd een kort verslag van de ervaringen op de website weer te geven. Onze ouderman, tevens voorzitter van de Stichting Pelgrimage, heeft zijn eerste ervaringen op die pagina vastgelegd, voor degenen die daarvan geen kennis kunnen nemen, hierbij de weergave op papier.

Dag 1

Op woensdag 20 september om 06.00 uur zijn 85 pelgrims vanuit Soest met 2 bussen voor een 12-daagse busreis door Midden-Europa vertrokken. De 2 bussen werden bestuurd door Stef en Kees, beide van Van Deelen uit Putten. In totaal zijn we met 8 bussen op pad. Na een eerste korte koffiestop net over de grens, kwamen we rond 10.15 uur op onze eerste stop aan in Bad Neuenahr. Aldaar een gezamenlijke viering met alle pelgrims. In de viering aandacht voor de onlangs overleden secretaris, Adrie Boot. Een inspirerende viering werd het met als celebrant pastor Hans van de Schepop. Na het opeten van het lunchpakket en een korte wandeling door naar Zuid-Duitsland voor de eerste overnachting.

Dag 2

Rond 08.00 uur werd vertrokken naar de watervallen van Schaffhausen. Hartstikke mooi en helder weer, dus lekker bruin worden. Er was gelegenheid voor een stop van ruim 1,5 uur, voor de meeste ook genoeg om onder de indruk te komen van de kracht van het water en vooral ook om andere pelgrims te ontmoeten. Een rit naar Innsburck volgde. Een bezoek aan de stadskern met het Huis met het Gouden Dak, de Hofburg en de werkelijk prachtige Jacobus Dom. Dan op weg naar het overnachtingadres. Een gezellige pension in de buurt van Fugen.

Dag 3

Weer op tijd op en een uitgebreid ontbijt klaar voor de tocht over de Gerlospass en vervolgens een uitgebreide stop bij de Krimml-Wasserfallen. Met een mooie tocht door de Alpen richting Lienz voor de lunch. Het lukte niet om allen in een restaurant eten te geven vandaar dat 3 bussen door gingen naar een andere gelegenheid.De schnitzel was zo groot dat er foto’s van gemaakt zijn. De afmeting werd geschat op 16 x 20.Met zo’n grote groep eten duurt altijd wat langer dan gepland. Daarom waren we pas na negenen op onze plaats van bestemming in Noord-Kroatie. Eerst maar even eten, dan de kamers verdelen en voor velen ook maar direct gaan slapen.

Dag 4

In de ochtend lekker dwalen door een zonnig en vooral gezellig Opatja. Dan bijna 400 kilometer verder naar de Markaska Riviera. Ook deze keer waren de 2 bussen uit Soest in hetzelfde hotel ondergebracht. Een buffetdiner met drank bood allen de mogelijkheid eigen keuzen te maken en vooral lekkere dingen te eten. De grootste reisafstand is inmiddels afgelegd. Alleen maandag 25 september een rit naar Medjugorje en dan kunnen we weer rustig via een omweg terug.

Dag 5

Een vrije dag stond op het reisprogramma voor zondag 24 september. Maar om de dag te vullen was er een bootreis mogelijk. Velen hebben zich daarvoor ingeschreven. Met 4 boten gingen we de Adriatische Zee op en bezochten een van de eilanden voor de kust. Onderweg een maaltijd met vis of vlees. De meeste deelnemers kregen de maaltijd op de boot geserveerd, terwijl genoten kon worden van een tocht langs de kust. Na afloop nog een duik in zee of in het zwembad. ’s Avonds tijd voor een uitgebreid diner en entertainment.

Dag 6: bezoek aan Medjugorje

Om 08.00 uur moest iedereen weer in de bus zitten voor de tocht naar Medjugorje. Een rit door de bergen met prachtig uitzicht. Omdat Medjugorje in Bosnie is gelegen moesten we de grenspost weer passeren. Dat kostte de nodige tijd. Voor de eerste maal een uitgebreide paspoortcontrole. In Medjugorje bleek dat de viering niet op de afgesproken tijd kon worden gehouden. Dus maar weer een uurtje later. Vooraf een processie langs de levens- en kruiswegstatie. Trommen en hoorns voorop gevolgd door vaandels en vliegende vendels. Een zeer inspirerende viering in de Jacobskerk ter plaatse met veel Latijnse gezangen en de nodige gilde-eer. Pastor Hans van de Schepop gaf de pelgrims nog enkele handreikingen mee hoe in Medjugorje rust te vinden en antwoorden op de vragen die er bij ieder leven. Na afloop nog een vendelgroet op het kerkplein en een fotoshot per bus. En dan is het al weer bijna 16.00 uur om huiswaarts te keren. Deze keer niet alle bussen in colonne en ook minder lang wachten bij de grens. Een mooie dag hebben de pelgrims weer achter de rug.

Dag 7

De Kroatische kust werd ’s-morgens weer verlaten en met een uitgebreide tussenstop in Zadar, alwaar de stad bezocht werd met zijn vele museale gebouwen, ging het gezelschap naar Bihar in Bosnië. Ook deze keer weer een uitgebreide controle bij de grens. Tegelijkertijd ervaren de reizigers een wereld van verschil tussen Kroatië, zoals zij dat ervaren hebben en Bosnië. De armoede straalde af van de omgeving met een veelheid aan Moskeeën op een moment dat de Ramadan begint. Het hotel is van alle gemakken voorzien en het diner werd geserveerd in een nabijgelegen restaurant.

Dag 8

Een uitgebreid bezoek aan de Plitvice Meren bepaalde de indeling van de dag. Onvoorstelbaar wat een natuurschoon bij elkaar. Met ruim 20 meren op verschillende niveaus, een veelheid aan planten en dieren een bezoek meer dan waard. Aan het begin van de middag kwamen de eerste regenbuien tijdens onze reis. Voor verschillende reizigers de aanleiding om wat eerder naar het hotel te gaan waar de bussen zouden vertrekken. Het werd daar een drukte van jewelste.

Dag 9

Vanuit Bosnië via Kroatië en Slovenië naar de buurt van Salzburg voor de overnachting. De lunch werd met alle deelnemers in Ljublijana gebruikt. Deze keer 2 soorten vlees en weer een veel te uitgebreide lunch die bovendien de nodige tijd kostte. Onderweg verschillende keren een stop en in het begin op weg naar Varazdin nog veel resten van de oorlog van enkele jaren geleden.

Dag 10

Een bezoek aan Salzburg stond op het programma. In de ochtend een rondleiding met een Nederlandstalige gids en daarna de stad vrij verkennen. Veel pracht en praal en veel hoogteverschillen. Weer een dag met een bijzondere invulling. De avond werd op een ontspannen wijze gevierd door de beide Soester bussen. In een van de bussen was er feest rondom een 50-jarig bruidspaar, de andere bus had met elkaar een meer cabarateske invulling.

Dag 11

De een na laatste dag van de reis. Vanuit Oostenrijk met een tussenstop in de buurt van München naar Neurenberg voor een Duitse lunch (Sauerkraut mit würstel). Rond 15.00 uur waren we vervolgens in Bamberg om aldaar de afsluitende viering te hebben in de fantastisch imposante Kaiserdom. Verschillende reizigers hadden zich weer in gildekledij gehesen, waarmee de viering een extra tintje kreeg. ’s-Avonds een feestelijk gebeuren in ons overnachtingshotel te Erlangen. Het bruidspaar hield receptie en kreeg onverwacht een hulde.

Dag 12

De laatste etappe huiswaarts met een uitgebreide lunch in Kleinmaischeid. Tegen de avond waren de pelgrims weer veilig en vooral voldaan thuis. Voor velen zal het afkicken zijn met zo’n druk programma. Anderen kijken al uit naar de volgende pelgrimage (2008?).

Dit verslag is gepubliceerd in “De Gildepraot”, het verenigingsblad van het Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Aechten Schuttersgilde van Soest.