2008

2008_PolenGILDEPELGRIMAGE 2008: In het land van Paus Joannes Paulus II

Woensdagmorgen 24 september stonden even na zessen al de eerste pelgrims op het Kerkplein in Soest te wachten. Bus 1 kwam even na half zeven zijn passagiers ophalen. Bus 2 had al wat in de file gestaan en kwam pas tegen zeven uur het plein oprijden. Beide bussen hadden al vroeger deelnemers in Roosendaal, Tilburg en Den Bosch opgehaald. Nadat de koffers in de bagageruimten waren gelaten en de pelgrims plaats hadden genomen in de bus, gingen de pelgrims op weg naar de grens. Na een koffiestop in Hunxe reden de bussen even na 11.00 uur Werl binnen. Door de aanwezigheid van de Kermis op de Markt konden de bussen de pelgrims niet voor de bedevaartskerk afzetten en moesten de laatste meters te voet worden afgelegd. Rond 11.30 uur werden de pelgrims met klokgelui naar de kerk geroepen. De gildebroeders en gildezusters verzamelden zich op het plein voor de Basiliek om gezamenlijk met trom en vliegend vaandel de kerk binnen te trekken. Na een welkom door de gardiaan van het franciscanenklooster, Father Ralph Preker, was er een inspirerende viering met een kennismaking van de pelgrims. Voorganger was pastor Hans van de Schepop. Het thema van de viering luidde “”Kracht om te strijden”. Na afloop van de viering was er kort tijd voor een kopje koffie/thee met een broodje, vervolgens werd de reis voortgezet voor de Soester bussen richting Bad Herzberg, waar overnacht werd in dit Kurort.

Donderdag 25 september werd de reis voortgezet richting Berlijn. Net voor de Berliner Ring meldde de eerste files zich. Net nog kon een afslag worden genomen. In Berlijn bleek trouwens een grote demonstratie met naar schatting 130.000 deelnemers te zijn, waardoor de toegang tot de stad veel problemen zou opleveren. Het programma werd dan ook aangepast. Na de lunch waren de pelgrims vrij tot 17.30 uur. Toen werd richting stad gereden alwaar ze gedurende een uur konden kennis maken met de stad en een hapje eten. Om 19.30 uur begon een indrukwekkende Iichttoer door de stad met een gids op elke bus. In enkele uren tijd konden de meest imposante en belangrijke bezienswaardigheden worden bekeken. Op een beperkt aantal plaatsen werd uitgestapt om een diepere indruk op te doen. Tegen 22.30 uur waren we weer terug in het hotel om te gaan slapen, alhoewel sommigen nog een afzakkertje namen.

Vrijdag 26 september konden de pelgrims op eigen gelegenheid Berlijn verder verkennen. Ze werden in de stad afgezet en aan het eind van de dag weer opgehaald met de bussen. De voorbereidingen voor de marathon in Berlijn bezorgde de pelgrims beperkt last: wegen waren afgezet, hekken werden geplaatst etc. Te voet of met openbaar vervoer werden vele kilometers afgelegd en de mooiste bezienswaardigheden bezocht.

Zaterdag 27 september werden de koffers weer ingepakt en in de bus gezet om de reis naar Warschau te maken. Ruim 500 kilometers rijden over niet altijd goede wegen. Een uitgebreide tussenstop werd in Poznan gemaakt. Aldaar was er gelegenheid voor een eigen lunch. Pas na achten waren de pelgrims in het hotel in het centrum van Warchau. Een uitgebreid buffetdiner wachtte hen. Met 4 bussen tegelijk aan tafel (200 man) is het altijd wat wachten en improviseren.

Zondag 28 september: Een dagje Warschau. Alleen wachtte ons weer een verrassing. Rondom het hotel en in de stad werd de Marathon van Warschau gelopen. Dat maakte het moeilijk een goede excursie met gids deels per bus te maken. Wegen waren afgezet. Een verkenning van de oude stad werd uiteindelijk het slot van de rondrit met hindernissen. De middag was voor de pelgrims. Veel kerken werden bezocht, veel trouwparen werden ontmoet met af en toe een terrasje liepen de meeste pelgrims vele kilometers door deze vrijwel geheel herbouwde/gerestaureerde stad.

Maandag 29 september: Op weg naar Czestochowa. De reisafstand is beperkt dus voor de middag werd een uitgebreid bezoek gebracht aan het kloostercomplex in Niepokalonov, alwaar de bekende inmiddels zalig verklaarde Maximiliaan Kolbe woonde voordat hij naar Auschwitz werd getransporteerd en aldaar vermoord. Tussen de middag een gezamenlijke lunch waarna de laatste fase van de reis naar Czestochowa werd afgelegd. Tegen 16.00 uur arriveerden wij bij ons hotel.

Dinsdag 30 september was het hoofddoel van onze pelgrimage. In gildekledij werden de gildebroeders en gildezusters tezamen met de andere deelnemers vanuit het hotel naar het Heiligdom Jasna Gora gebracht. Wij hadden vanaf 10.00 uur een rondleiding met een gids door dit Heiligdom; basiliek, kapel met de Zwarte Madonna, museum, schatkamer werden bezocht. Indrukwekkend met veel herinneringen aan de Poolse Paus JP II. Om 12.00 uur verzamelden de deelnemers zich op de parkeerplaats voor een tocht met trom, hoorns en vaandels naar de kapel. Precies om 12.30 uur verscheen de beeltenis van de Zwarte Madonna vanachter een zilveren schild onder trompetgeschal van de monniken. Indrukwekkend. Aansluitend volgde een viering in de kapel met als thema “kracht naar kruis”. Onder de indruk werden nog enkele groepsfoto’s gemaakt van de deelnemers in gildekledij in de Ridderzaal van het klooster. Daarna een pelgrimsmaaltijd en vrije tijd in het Heiligdom. Aan het eind van de middag werden we weer naar ons hotel teruggebracht.

Woensdag 1 oktober: een sombere dag. Met regen vertrokken we richting Krakau. Onderweg stond een bezoek aan het  concentratiekamp Auschwitz/Birkenau op het programma. Vele duizenden hadden dezelfde plannen. In groepjes werd een rondleiding verzorgd. De indrukken zorgden voor een stille tocht met de bus naar ons hotel in Krakau.

Donderdag 2 oktober was een excursie gepland naar Zakopane, een wintersportplaats op de grens met Tsjechië. De weersvoorspellingen waren niet zo goed, vandaar dat vele de keuze maakten om in Krakau te blijven en aldaar de mooie stad te bezichtigen. Het werd echter een prachtige dag; dus echt genieten in Krakau.

Op vrijdag 3 oktober was er een laatste gelegenheid kennis te nemen van Krakau. Rond het middaguur werd vertrokken naar Wielicka voor een bezoek aan de zoutmijnen. Voor degenen die niet in de mijn wilde afzakken was er een alternatief programma. Om 17.00 uur gingen we op weg naar het restaurant voor een folkloristische avond. Poolse muziek en dansers daagden ook de pelgrims uit voor actieve deelname aan deze activiteit.

Zaterdag 4 oktober de terugreis wordt aanvaard met een uitgebreide stop in Wroklaw. Pas laat in de avond kwamen we in het hotel in Jena aan, nadat we onderweg nog een politiecontrole ontmoetten.

Zondag 5 oktober: Afsluiting van de Pelgrimage met een inspirerende afsluitende viering in de Mariadom in Erfurt. Thema van deze laatste viering “Strijdbaar verder”. Aansluitend de laatste 600 kilometer naar Nederland met een afscheidslunch onderweg. Rond 21.00 uur reden de bussen met vermoeide pelgrims in Soest het Kerkplein op. Een van de bussen bracht alle Brabanders nog naar huis.

René van Hal

Bovenstaand verslag is gepubliceerd in “De Gildepraot”, het verenigingsblad van het Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Aechten Schuttersgilde van Soest