2012

Folder Pelgrimage 2012

Folder Pelgrimage 2012

GILDEPELGRIMAGE 2012: POSITIEVE ERVARINGEN ECHOËN NOG STEEDS NA

De echo’s van de 9-daagse gildepelgrimage 2012 klinken nog steeds. Elke keer dat je weer deelnemers ontmoet, belandt onwillekeurig het gesprek op de vele positieve ervaringen van deze Gildepelgrimage die ons in Keulen, Praag, Wenen, Mariazell, Melk en Passau en nog veel meer plaatsen bracht. Inmiddels is het toch alweer een maand geleden, alleen de herinneringen zijn nog steeds heel vers. Daarmee is ook een van de doelen van een bedevaart ontegenzeggelijk bereikt: de ervaringen tijdens een bedevaart neem je mee naar huis en krijgen een plaatsje in je dagelijks leven. Het leven is toch weer anders. Alhoewel het inmiddels de 9e door de Stichting Pelgrimage georganiseerde pelgrimage is (de eerste was in 1994), springt deze er uit als een waarvan men zegt dat het de meeste positieve energie heeft opgeleverd. Wat was er dan zo bijzonder aan?

Ikzelf denk dat het deze keer een combinatie van factoren is: een kortere dan andere pelgrimages (slechts 9 dagen), de bijzonder mooie plaatsen en steden die we bezocht hebben, het mooie weer (behalve trouwens tijdens ons bezoek aan Mariazell), de sfeer onder de bijna 200 deelnemers, en zeker ook de 3 bijzondere vieringen tijdens de pelgrimages. Als centraal thema ging het om “Door de wereld gaat een woord, en het drijft ons mensen voort”, een lied dat zeer toepasselijk was voor ons als pelgrims.  Een lied, waarmee we ook elke viering weer opende. Iedere viering had weer zijn eigen sfeer en eigen subthema.

Keulen

In Keulen begonnen we eigenlijk onze gildepelgrimage pas echt. Vanaf 10.30 uur luidden de vele klokken van de Ursulabasiliek ons tegemoet, werd ons de weg gewezen door de vele geel/witte vanen die waren opgehangen. Een prachtige basiliek, enkele jaren geleden gerestaureerd en met achter de schermen een enorme hoeveelheid kerkschatten.  Even na elven trokken de gildeleden met trom, bazuin, vaandel, vendel op een indrukwekkende manier de basiliek binnen, gevolgd door de celebranten. Mgr. Woorts (Hulpbisschop in Utrecht en referent bedevaarten) als hoofdcelebrant, tezamen met de meereizende pastores, waaronder pastor Hans van de Schepop, en ook pastoor Ton Huitink van de Soester parochie. Gekozen was voor een Mariaviering met een door iedereen als zeer inspirerende inbreng ervaren Mgr. Woorts. Het was net alsof hij ons pelgrims aan de hand meenam en aan Maria overhandigde met de vraag aan haar om ons op deze pelgrimsreis te begeleiden. Na de viering was er nog aandacht voor het priesterfeest van Hans van de Schepop, hij werd als pelgrimagepastor overvendeld, waarna nog een processie werd ingezet onder de beeltenis van de Heilige Ursula (patrones van Keulen) door. Buiten de kerk werd afgesloten met een vendeldemonstratie.

Mariazell

De bekendste en grootste bedevaartplaats van Oostenrijk was ons speciale doel tijdens de reis. Mariazell is een plaats wat hoger in de bergen in de deelstaat Steiermark tussen Wenen en Graz. In tegenstelling tot de andere dagen was het hier zoals gebruikelijk zegt men, wat druilerig weer. Maar in de Mariabasiliek was het droog, en werd alle aandacht getrokken door de pracht en praal die je eigenlijk alleen in Oostenrijk zo ervaart. En wat aan deze viering zo opviel was de bijdrage van de Oostenrijkse emeritusbisschop Johann Weber. Met zijn 85 jaar maakte hij niet alleen een vitale indruk, maar was ook spontaan, warm en straalde geluk en vreugde uit. Zijn lach, zijn charisme deed ons aller harten raken. De viering werd dan ook heel feestelijk, met deels gregoriaans, deels latijn, nederlands, duits: internationaal dus. Velen sloten zich bij ons aan, ondanks het feit dat wij op dat moment de enige pelgrimsgroep in Mariazell waren. De spontaniteit van deze bisschop werd beloond met een gildegroet voor de basiliek en een heuse groepsfoto.

Passau

Eigenlijk was de viering in Passau in de Michaelkirche de enige viering dat we `onder ons`, waren met onze eigen priesters. Hans van de Schepop wist ons op het feest van de heilige Michael (een van de aartsengelen), weer eens de weg te wijzen op de rol die engelen in ons leven kunnen innemen. Die ervaringen uit vroeger tijd waren bij velen toch ver weg gezakt. Tijdens deze viering was de gildegeest op vele manieren aanwezig en was daarmee een mooie afsluiting van onze 9-daagse pelgrimage. Onze gezamenlijke tocht door een deel van Passau naar de bussen werd door vele omstanders zeer gewaardeerd, met soms luid applaus, gejuich maar ook met vragen waar we vandaan kwamen en wie we waren.

Natuurlijk zijn er vele andere ervaringen nog te delen, de bezoeken aan Praag, Wenen, Melk en aan Theresienstadt, de gezellige sfeer, de ontspannende busreizen, de goede accommodaties, het mooie weer, de gezellige deelnemers, de ongemakken waar we ook weer mee geconfronteerd werden. Het is een grote uitdaging hoe in 2014 weer een nieuwe pelgrimage te organiseren. Het reisdoel is nog niet vastgesteld, alhoewel er verschillende ideeën zijn.

Gildepelgrimage 2012, een reis om met vreugde en trots aan terug te denken.

René van Hal

Dit verslag is gepubliceerd in het blad “Kruispunt” het informatieblad van de Martha & Mariaparochie in Soest