2014

Folder_voorkant

Gildepelgrimage 2014: Paderborn, Mariagyüd, Altötting en Trier e.v.a.

Dag 1;            Pelgrims op weg; een openingsviering in Paderborn

Zaterdagochtend 27 september in alle vroegte vertrokken bijna 175 deelnemers aan de Gildepelgrimage 2014. Eerste doel vandaag was een bezoek aan de  stad Paderborn. Zo rond 11.30 uur kwamen 3 bussen aan, de 4e volgde kort later nadat deze onderweg wat oponthoud had gehad.

Even voor 13.00 uur verzamelde de groep zich op het Domplein voor de ingang van de Gaukirche. Met slaande trom, hoorngeschal, met meevoeren van vaandels en vendels werd deze kerk ingetrokken voor een gebedsdienst, waarin René van Hal voorganger was omdat pastoor vd Schepop wegens een blessure thuis deze pelgrimage jammer genoeg niet kon meemaken. Rondom het thema van de viering `Maria wijst ons de weg naar God` waren de gezangen uitgezocht en de gebeden samengesteld. In zijn Overweging ging René van Hal in op de vraag waarom wij mensen geroepen worden en wat het. betekent de boodschap van God op te volgen. Het werd een zeer inspirerende openingsviering die bij velen gedurende de middag noch na/echode.

Na afloop van de viering werd voor de Gaukirche nog een vendelgroet gebracht, waarna in optocht en onder grote belangstelling terug werd gelopen naar de bussen, die op een parkeerplaats stonden.

De eerste dag werd afgerond met een rit naar de hotels in Jena en een diner. Voor velen was er vervolgens nog tijd voor een afzakkertje.

Dag 2:            Kennismaking met Leipzig

Op zondag 28 september, de 2e dag van onze Gildepelgrimage, hebben we als groep een bezoek gebracht aan Leipzig. Rond 8.00 uur verzamelen bij de bus in overnachtinghotel in Jena om te vertrekken naar de plaats waar de gidsen klaar stonden, het Centraal Station van Leipzig. Eerst een rondrit en vervolgens een stadswandeling startend bij de Thomaskirche en eindigend op Augustusplatz, een wandeling door de Altstadt.

Vanaf 13.00 uur kon ieder op eigen gelegenheid kennis maken met deze mooie stad met veel geschiedenis. In de stad een grote markt en veel muziek met name op allerlei kleine draaiorgeltjes.

On 16.00 uur vetrokken we naar Dresden waar we overnachten in IBIS. Rond 19.00 uur gegeten en daarna nemen velen nog even de tijd om bij elkaar te zijn.

Dag 3                         Uitgebreid bezoek aan Dresden

Maandag 29 september, de 3e dan de Gildepelgrimage stond in het teken van een bezoek aan de stad Dresden. Om 10.00 uur start van een stadsrondrit en aansluitend een stadswandeling. Een hele mooie stad met een bijzonder verleden. Vooral de Altstadt is natuurlijk volledig verwoest geweest door bommen van de geallieerde3n in de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen decennia is er weer veel hersteld, maar de laatste activiteiten zijn nog niet in zicht.

Vooral ook door het bijzonder mooie nazomerweer kon iedereen genieten. Vanmiddag ruim de tijd gehad om ook op een eigen manier kennis te maken met deze historische stad.

Om 19.00 uur het diner en dan vroeg naar bed, want morgen rijden we naar Boedapest, een rit van meer dan 700 km.

Dag 4:            Verplaatsing van Dresden naar Boedapest door Tsjechië met zicht op Praag

Vandaag alweer de 4e dag van onze Gildepelgrimage. Om kwart voor acht vanmorgen vertrokken voor een verplaatsing van Dresden naar Boedapest. Een dag die eigenlijk niet helemaal verliep zoals verwacht, ondanks het feit dat het lekker weer was. We moesten vandaag door 2 landen om van Duitsland in Hongarije te komen (Tsjechië en Slowakije). Alleen de doortocht door Slowakije kostte wel heel veel tijd voor slechts zo’n 70 km. Ambtelijke molens aan de grens om een tolkastje te gebruiken kostte bij binnenkomst in Slowakije drie kwartier en later bij de overgang naar Hongarije nog eens een half uur. Formulieren invullen, tolkastjes krijgen die niet werken, aangesproken worden dat een tolkastje beschadigd is door ons, alles kostte tijd en ook geld (boete). Met 4 bussen zo lang aan de grens staan bij een land van de EU voor uiteindelijk 5 Euro tolgeld best wel belachelijk.

De rit voerde trouwens van Dresden via Praag (door de stad gereden) naar Brno voor een lunchstop. Vervolgens via Bratislava richting Boedapest, waar we pas rond 20.00 uur waren. Gelukkig mooie kamers en lekker eten. Daarnaast veel gezelligheid met op de achtergrond (!) een zigeunerorkest. Morgen een dagje Boedapest.

Dag 5                         Boedapest verkend met gids en op eigen gelegenheid verder

Woensdag 1 oktober hebben wij de vele historische bezienswaardigheden van Boedapest mogen bewonderen tijdens onze 5e dag van de Pelgrimage. Om 9.00 uur verzamelen voor stadsrondit. Elke bus een eigen Nederlands sprekende gids. Tijdens de rondrit werd 3 keer uitgestapt om foto´s te kunnen maken en extra informatie van onze gids op te nemen. Dit gebeurde bij het Heldenplein, de stadskern van het oude Boeda met de burcht en daarin het Vissersbastion en de Matthiaskerk, en tot slot bij de Citadel. Hier een mooi overzicht over Boedapest. Vanaf 12.30 uur kon iedere pelgrim zelf door met name Pest trekken en de diverse bezienswaardigheden bezoeken, maar ook zorgen voor de inwendige mens. Tussen half vijf en vijf uur konden de pelgrims weer met de bus naar het hotel terug. Velen zijn echter op eigen gelegenheid weer naar het hotel teruggekeerd. De avond wordt verder gevuld met een diner. Daarna zal ieder op zoek gaan naar een gezellig plekje in het hotel of de omgeving. Alom wordt deze stad om zijn bezienswaardigheden door de deelnemers geroemd. Morgenochtend is er nog een keer de gelegenheid met Boedapest kennis te maken, alvorens in de loop van de middag naar Pecs te vertrekken.

Dag 6;            een ochtend nog in Boedapest en dan op weg naar de universiteitsstad Pécs

Alweer de 6e dag van onze Gildepelgrimage. Steeds dichter bij de dag dat we ons einddoel Mariagyüd bereiken. Na voor velen wat langer slapen rond 9.30 uur de koffers naar de bus en instappen voor een laatste bezoek in de ochtend aan Boedapest. Voor een deel van de bussen ging de rit naar het stadsdeel Boeda, alwaar de Matthiaskerk en andere bezienswaardigheden werden bezocht.  Ook even de tijd voor een lunch en om 14.00 uur het vertrek naar de volgende overnachtingplaats Pécs. Een rit van een kleine 3 uur. In Pécs verblijven de meeste pelgrims in hotel Patria, alwaar ook het diner voor alle pelgrims is. Morgenochtend 3 oktober naar Mariagyüd voor de pelgrimsmis. De gildekleding werd uit de bus vast meegenomen, zodat ieder in kleding morgen kan aantreden.

Dag 7             met een van de hoogtepunten van deze pelgrimsreis in Hongaarse Mariabedevaartplaats Mariagyüd

Een bezoek aan de bekendste bedevaartplaats van Hongarije, Mariagyüd, op vrijdag 3 oktober is een acht hoogtepunt geworden tijdens onze 10-daagse Gildepelgrimage. Even na achten vertrokken de 4 bussen vanuit Pécs richting Mariagyüd, welke we nog voor negenen bereikten. Direct werd dit Heiligdom verkend. De plebaan Zsolt Rosner meldde zich al snel, waardoor de nodige afspraken konden worden gemaakt over de invulling van de ochtend. Voorafgaande aan de viering van 10.00 uur werd de groep geformeerd om in processie naar de Mariabasiliek te trekken. Voorop de tamboers, gevolgd door de hoornblazers en de vaandels. Federatiesecretaris Ton de Brouwer droeg de meegebrachte kaars gevolgd door de plebaan die met zijn koorkap om meetrok in de processie. Een kleurrijke stoet trok naar de Basiliek. De viering was deels in Duits en Latijn, terwijl bepaalde stukken in het Nederlands werden gelezen door een delegatie vanuit de pelgrims. Plebaan Rosner wist al vanaf het begin de pelgrims te raken en te inspireren met zijn in Duits gesproken teksten en de wijze waarop hij de viering vaak zingend celebreerde. Ook hij voelde zich geraakt door alles wat de pelgrims in- en meebrachten. Daardoor werd het een onvergetelijk onderdeel van deze Pelgrimage. Na afloop van de viering werd de plebaan volgens oud gildegebruik overvendeld hetgeen hij afsloot met het maken van een kruisteken. Een korte vendelshow en aansluitend een fotomoment sloten het bezoek aan Mariagyùd af. Na nog even rondwandelen werd om 12.00 uur weer naar Pécs gereden alwaar de pelgrims nog uitgebreid de gelegenheid kregen om met deze stad met veel cultuur en historie te bezoeken. Het diner in Hotel Patria sloot deze geweldige dag af, waarbij op diverse momenten werd stil gestaan bij de 65ste verjaardag van penningmeester van de Stichting Jos vd Ven.

Dag 8:            de terugreis is begonnen

Op zaterdag 4 oktober, het feest van St. Franciscus zijn we onze terugreis begonnen. Vanuit Pecs zijn we met diverse stops naar Wels gereden en hebben dus door 3 landen gereden± Hongarije, Slovenië en Oostenrijk. In totaal 550 km gereden waarvan tot half twaalf over 2-baans wegen. De reis verliep zeer voorspoedig. Rond 18.00 uur was iedere pelgrim in zijn hotel. Tijdens de pauzes volop gelegenheid om even de benen te strekken, wat te eten, te roken  en naar het toilet te gaan. Morgenvroeg wordt de reis vervolgd met een uitgebreide stop in Altötting in Beieren, een grote Mariabedevaartplaats.

Dag 9                         met een indrukwekkend bezoek aan Altötting (Beieren)

Zondag 5 oktober, de een na laatste dag van onze Gildepelgrimage 2014. Het werd een dag met een bijzondere ervaring. Nadat we precies om 8 uur vertrokken uit Wels kwamen we al om 9.30 uur aan in de Beierse Mariabedevaartplaats Altötting. Met klokgelui werden we ingehaald. Een stad met rondom de centraal gelegen Genadekapel met de Zwarte Madonna een veelheid aan kerken en een basiliek. Het was zondag dus overal Heilige Missen in overbevolkte kerken en met prachtige muzikale begeleiding van de Heilige Mis. Van Mozart tot Jongerenviering. Tussendoor een Sacramentsprocessie en 12-urengebed op het centrale plein. Bijzonder hoogtepunt was ook een processie door Altötting van de grootste Wandelbedevaart van Beieren met meer dan 1500 deelnemers. Zij hadden vanaf woensdag tussen de 120 en 168 kilometer te voet afgelegd. Indrukwekkend, imposant en vooral ook veel Rijk Roomse Leven. Vanaf 13.00 uur de thuisreis aanvaardt tot de omgeving van Heilbronn. Veel last gehad van files, langzaam rijden. Dit terwijl toch al was gekozen voor enkele binnenwegen. Dit om de files te ontwijken. Om 20.00 uur aan het diner.

Dag 10                      de laatste dag met een afscheid in Trier

Maandag 6 oktober was al weer de laatste dag van de Gildepelgrimage 2014 naar Hongarije. Het was vroeg opstaan om voor 11 uur in Trier te zijn. Dat lukte prima. Daar was als eerste het afscheidsdiner gepland. Voor het hotel/restaurant werden we al verwelkomd door Mgr. Woorts en enkele priesters, die zouden voorgaan in de afscheidsviering. Een lekkere lunch met een kort woordje namens de organisatie richting deelnemers met ook een dankwoord richting chauffeurs en Danique Snellen, die namens Pelikaan Reizen was meegereisd.

Om 12.30 uur trok de bonte stoet met gildeleden en deelnemers aan de pelgrimsreis door Trier naar de Dom voor de afscheidsviering. Een indrukwekkende viering in deze bijzondere kerk in de oudste bisschopsstad van Duitsland. De viering vond plaats vanaf het hoofdaltaar. Mgr. H. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, was de celebrant, concelebranten waren rector Kuipers van het Ariënsinstituut en de pastores Huitink en Maagd. Een viering met de tradities en symbolieken van het gilde rondom het thema Maria, Koningin van de Vrede.

Na een kort bezoek aan Trier werd even na 3 uur weer richting bussen getrokken, die de pelgrims veilig thuis brachten. De Pelgrimage 2014 is daarmee weer afgesloten. De herinneringen zullen blijven aan deze zeer geslaagde pelgrimsreis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *