2016

Reisverslag Romereis 2016: Limburg ad Lahn, München, Bologna, Siena, Rome, Milaan en Einsiedeln

PelgrimageRome1b

Vooraf Een bezoek aan Rome als doel van deze Gildepelgrimage sluit aan op de oproep van Paus Franciscus om in het Heilig Jaar van Barmhartigheid Rome te bezoeken, het centrum van de katholieke geloofsgemeenschap. Al eerder in de jaren 1990 (afsluiting Willibrordjaar) en 2000 (Heilig Jaar) werden gildereizen naar Rome gemaakt. Deze Romereis 2016 zou dus een afwijkend programma moeten bevatten dan de eerdere reizen. Bovendien werd gekozen om hotels te zoeken in Rome zelf, omdat beide vorige keren veel tijd nodig was om Rome te bereiken. Ook zou het een meerdaags verblijf in Rome moeten worden. Omdat ook op de heen- en terugreis een aantrekkelijk programma een eis was, werd uiteindelijk gekozen voor een 12-daagse busreis. Zoals gebruikelijk is in het programma ook plaats gemaakt voor 3 vieringen, 1 in Rome en een openingsviering en een viering ter afsluiting van deze gildereis. Enkele maanden voor vertrek werd ook een viering in de Friezenkerk nog aan het programma toegevoegd. Op 21 september werd de reis aangevangen met bijna 150 deelnemers verdeeld over 3 bussen met de chauffeurs Berend Withaar, Frans van Gils en Otto Klaassens.

Dag 1: vertrek van huis via Limburg ad Lahn naar Geiselwind

Voor sommige deelnemers was het erg vroeg dag. Om 05.30 uur stonden al de eerste deelnemers bij een van de opstapplaatsen. Na een ronde door Nederland om de andere deelnemers op te halen, werd de reis richting Rome aangevangen. Eerst richting Duitsland (Bus 1 en 3 via Venlo en Bus 2 via Beek) om na een koffiestop rond 12.00 uur in Limburg ad Lahn te arriveren. Voor de passagiers van bus 3 en later bus 1 was er gelegenheid om een koffie koffie te nuttigen, voor de personen uit bus 2 was daarvoor wat korter tijd. Om 13.00 uur was de viering gepland in de S. Georg Dom en daarvoor wilde dirigente Agnes van den Broek natuurlijk ook nog even oefenen. Dus rond half één waren al veel pelgrims in en rond deze kathedraal aanwezig. De Dompriest Georg Rehberg ontving de pelgrimsgroep en sloot zich zelfs aan bij de celebranten in deze viering. Pater Frank Dirven was in de viering hoofdcelebrant. Het thema van deze viering luidde “Ik wil liever barmhartigheid dan offers”. De viering was er een met gilde-eer met een bijdrage van gildetamboer, hoornblazers, vaandeldragers en een vendelier. De lezing en de voorbeden werden verzorgd door pelgrims uit Bus 1. Zowel voorafgaande als na afloop van de viering werd door de Heilige Deur getrokken. Het bezoek aan Limburg werd afgesloten met een vendelhulde op het plein voor de Dom en vervolgens trokken we als groep door de gezellige straten van deze stad gezamenlijk bij de bussen te komen en van daaruit de reis voort te zetten richting de overnachtinghotels in Geiselwind.

Dag 2: vanuit Geiselwind naar München voor een uitgebreid bezoek en daarna naar de Brenner Deze dag toch weer vroeg op want de bedoeling is om rond 11.00 uur in München te zijn voor de rondrit met gidsen. Onderweg komen we teveel in files terecht waardoor de aankomst pas rond het middaguur is. Daardoor alleen een stadswandeling door deze historische stad, waar duidelijk te merken is dat de jaarlijkse Bierfeesten zijn begonnen. Dat maakte het ook allemaal extra gezellig. Met de nodige vrije tijd om de stad verder te verkennen rond 16.00 uur weer in de bus om door te reiden naar de Brenner (grens Oostenrijk – Italië) voor de overnachting in een vooral Oostenrijkse omgeving.

Dag 3: Van Brenner naar Bologna Nadat iedereen zijn koffers in de bus had gezet werd op weg gegaan richting de eveneens historische stad Bologna. Deze keer op eigen gelegenheid de stad verkennen vanaf de grote busparkeerplaats nabij het station. De stad lag op loopafstand en ook hier weer een gezellige sfeer. Op het centrale plein waren diverse activiteiten voor de jongeren ingericht door de Franciscaande beweging met veel broeders, paters en zusters. Aan het eind van de middag werden de hotels opgezocht in een van de voorsteden van deze stad.

Dag 4: Van Bologna via Siena naar Rome. Vandaag weer een reisdag met zeker tijd om een bezoek te brengen aan de stad Siena. Een stad met zijn bekende Piazza del Campo en zijn imposante kathedraal. Het is wel wat klimmen en verdwalen kon je ook, zo bleek toen niet iedereen op de afgesproken tijd weer terug was bij de bus. Aan het eind van de middag bereikten we ons doel: de stad Rome en konden we onze kamer opzoeken, waar we verschillende nachten zouden verblijven.

Dag 5: Eerste kennismaking met Rome, de Paus en een viering in de Friezenkerk De rector van de Friezenkerk had al voordat we besloten hadden Rome als einddoel te kiezen onze Stichting uitgenodigd om wanneer we in Rome zouden zijn de viering in de Friezenkerk te bezoeken en daaraan een actieve bijdrage te leveren. De verwachte omvang van de groep en het aantal zitplaatsen in de kerk waren de aanleiding om deze viering niet op te nemen in het officiële programma. Maar met 150 pelgrims uiteindelijk was er best wel een goede gelegenheid om ons bezoek aan Rome te beginnen met het bezoeken van de viering in de Friezenkerk. Al enkele maanden voor vertrek was toegezegd om met het Pelgrimagekoor de gezangen te verzorgen en ook het misboekje samen te stellen. Op weg naar Rome werd besloten in gildekledij aan deze viering deel te nemen met een vaandel en een gildetrom. Met pastor Simon Evers als hoofdcelebrant werd het een zeer bijzondere viering. We waren niet als pelgrimsgroep alleen aanwezig, want ook vanuit Brabant was bijvoorbeeld een parochie vertegenwoordigd waarbij Diaken Johan van Olmen wel een hele bekende gildebroeder was meegereisd. Johan was in 1990 onderdeel van het Comité die de Romereis toen organiseerde namens de gilden en schutterijen. Na afloop van de viering was er nog kort tijd voor een ontmoeting met koffie/thee bij de Friezenkerk, omdat iedereen wel bij het Angelusgebed op het Sint Pietersplein aanwezig wilde zijn. De praktijk leerde echter dat er die morgen een viering op het Sint Pietersplein met de Paus had plaats gevonden en dat de Paus na afloop met zijn auto over het Plein de bezoekers wilde ontmoeten. Zo kwamen ook wij oog in oog met Paus Franciscus te staan, een verrassing. In de middag nog een rondrit door Rome, waarbij zowel bij het Colosseum als de Basiliek Paulus Buiten de Muren een uitstapje kon worden gemaakt. Aan het begin van de avond waren we weer terug in de hotels.

Dag 6: Wandeling door Rome, bezoek aan de Vaticaanse Musea De 2e dag van ons bezoek aan Rome werden we door de gidsen begeleid tijdens een wandeling waarin we langs bekende bezienswaardigheden kwamen. De middag was gereserveerd voor een bezoek aan de Vaticaanse Musea waarvoor tevoren al toegangskaarten waren besteld. Er ontstond best wel enige verwarring toen bleek dat er meer personen zich bij het Museum meldde dan zich tevoren hadden opgegeven. Dus snel nog wat toegangskaarten extra aangeschaft. Velen waren onder de indruk van het bezit van deze musea en sommige vingen een glimp op van Paus Benedictus die een wandeling maakte door de Vaticaanse tuinen.

Dag 7: Dag vrij in Rome Deze dag werden we vlakbij het Colosseum afgezet en later eind van de middag weer opgehaald. Ieder ging zijn of haar eigen weg. Toch kwam je op diverse plaatsen de medepelgrims weer tegen. Velen brachten een bezoek aan de S. Maria Maggiore als ook de St. Pieter. Eind van de middag konden we ook de kaartjes afhalen voor deelname aan de Algemene Audiëntie op woensdagmorgen 28 september.

Dag 8: Dag van de Pelgrimage Deze keer weer extra vroeg uit bed om op tijd tussen 8.00 en 8.30 uur op het Sint Pietersplein te zijn voor de Audiëntie van Paus Franciscus. Op zo’n moment besef je pas dat je niet de enige bent met dit doel. Op de weg naar het Plein drukte alom en een lange file voor de parkeergarage van de bussen. Met de extra controle op het Plein, lukt het ons niet om allemaal bij elkaar in hetzelfde vak te zitten. Lidy Peters, correspondente van de KRO in Rome voegt zich bij ons en maakt ook wat opnamen. Alhoewel de Audiëntie pas om 9.30 uur begint is alles al veel eerder afgesloten omdat Paus Franciscus al even na 9 uur zijn opwachting maakt en met de auto over het Plein gaat rijden. Na diverse toespraken in even zo vele talen is het bijna 12.00 uur alvorens we het Plein verlaten en menigeen even zijn attributen in de bus zet om daarna nog wat vrij te zijn alvorens we begin van de middag richting S. Maria Maggiore vertrekken voor de viering. Zodra we uit de bus stappen is het toch zaak om direct richting de basiliek te gaan omdat we nog door de controle moeten. Alle attributen mogen mee, omdat de beveiliging vanuit de Basiliek heeft aangegeven dat deze tijdens de dienst gebruikt zullen worden. De celebranten vertrekken richting de sacristie om zich om te kleden. De pelgrims verzamelen zich op het plein voor de Basiliek om na de komst van de celebranten samen door de Heilige Deur naar de Kapel Borghese te trekken voor de Plechtige Eucharistieviering met gilde-eer. Hoofdcelebrant is Mgr. Antoon Hurkmans, emeritus-bisschop van Den Bosch en vanaf 1 november de rector van de Friezenkerk in Rome. Concelebranten waren de meereizende priesters Wil Veldhuis en Frank Dirven, als ook pastor Joost Baneke (tot 1 september lid pastoresteam in Soest), pater Tiemen Brouwer OP (rector Friezenkerk), pater Vivian Boland OP (Vicar of the Master of the Order of Peachers), Diaken Jos van den Bosch uit St. Oedenrode (die vierde dat hij op die dag 25 jaar geleden tot diaken was gewijd) en Mgr. Karel Kasteel, lid van de Curie in het Vaticaan. Bijzonder bij de viering was ook de aanwezigheid van de ambassadeur vanuit Nederland bij de Heilige Stoel, ZKH Prins Jaime de Bourbon Parma. Het werd een bijzondere en indrukwekkende viering in de aan Maria gewijde kapel in deze oudste basiliek van Rome. Thema van de viering “Maria, Moeder van Barmhartigheid”. Na afloop van de viering gingen we in processie naar het plein voor de Basiliek voor Hernieuwing Eed van Trouw en een vendelshow (de strijd tussen Sint Joris en de Draak uitbeeldend). Bovendien werd een groepsfoto gemaakt. Daarna was het tijd om weer in de bus te stappen en gezamenlijk naar een restaurant in de buurt van het Vaticaan te reizen (Papa Rex) voor een Italiaans diner. We werden daarbij verrast door een muzikaal intermezzo van een sopraan die op de accordeon werd begeleid. Mgr. Hurkmans, pater Tiemen Brouwer als ook pastor Joost Baneke schoven ook bij dit diner aan om daarmee tevens ons bezoek aan Rome af te sluiten.

Dag 9: Van Rome, via Viareggio naar Milaan Vandaag weer een reisdag omdat we vanuit Rome naar Milaan moesten reizen. Een mooie route langs de kust werd door de chauffeurs uitgezocht. De lunch kon gebruikt worden tijdens de stop in Viareggio aan de Bloemenrivièra. Het was net als de andere dagen prachtig weer dus best even genieten aan de Boulevard, die trouwens vele kilometers lang was hier. Er werd overnacht in hotels in een van de voorsteden van Milaan.

Dag 10: Bezoek aan Milaan Deze dag werd een bezoek gebracht aan Milaan. Daar stonden enkele gidsen klaar om eerst een rondrit en daarna een wandeling te maken door deze bijzondere stad met zijn Scala en Dom. Ook hier weer een paar uur om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen en weer terug te keren naar het Kasteel waar de bussen aan het eind van de middag de reizigers weer kwamen oppakken om ze naar het hotel terug te brengen.

Dag 11: Op weg naar huis: van Milaan via Einsiedeln naar Straatsburg Weer vroeg op pad om tijdig in de Mariabedevaartplaats Einsiedeln in Zwitserland aan te komen. Daar was om 13.00 uur de slotviering met gilde-eer gepland. Tegen 12.00 uur kwamen we in deze plaats in de bergen aan, waar die dag ook feest was. Even voor 13.00 uur werd op het plein voor de Abdijkerk verzameld om eerst naar in processie naar de Mariakapel te trekken, daar een grote kaars te plaatsen en aan te steken, te zingen en vervolgens naar het Oratorium te trekken voor de viering. Deze keer was pastor Wil Veldhuis hoofdcelebrant in de viering met als thema “God die onder ons wil wonen, in Maria en in ons”. Na afloop werd door veel pelgrims aangegeven dat dit wel een heel intieme viering was. We waren onder ons, zonder andere bezoekers aan deze bedevaartplaats. Na nog even vrij werd de reis richting Straatsburg voltooid en werden de hotels opgezocht.

Dag 12: De laatste dag Vandaag wordt gereden door 4 landen. Vanuit Frankrijk rijden we via Luxemburg en België naar het Vierlandenpunt in Vaals waar het einddiner wordt opgediend. Tijdens dit diner wordt deze Romereis ook afgesloten met een woord van dank een de chauffeurs, de begeleiding vanuit Pelikaan Reizen (Ilse Suijkerbuijk), Marie José die de sjaaltjes weer had gemaakt als herkenningsteken en de busleiders. Al eerder waren koorleden, dirigente en organist Henk de Ruig bedankt voor hun bijdrage aan deze zeer geslaagde Romereis 2016. Na het diner in het wat druilerige Vaals werd iedereen weer bij zijn opstapplaats afgezet. De Romereis 2016 was afgelopen met heel veel ervaringen en herinneringen rijker.